RIKSBANKEN BEHÅLLER STYRRÄNTAN PÅ -0,5

SENAST / Permalink / 1

 

Styrränta är den ränta som en centralbank tar när den kortsiktigt lånar ut pengar till bankerna. Styrräntan är en viktig del av penningpolitiken, genom att den påverkar bankernas kostnad för likviditet och därmed reglerar penningmängden i samhället. Ofta påverkar den räntan som bankerna tar av sina kunder.

Styrräntan som den svenska Riksbanken använder är reporäntan (av repa, slang för engelskans repurchasing agreement, återköpsavtal). Riksbanken lånar ut pengar genom att av bankerna köpa repor, som efter en tid säljs tillbaka (omvänd repa) med pålägg för ränta, "reporänta". 

Varför gör man det? Jo för att man vill få fart på inflationen, d.v.s. konsumtionen i landet. Man vill få fart på tillväxten, d.v.s. landets ekonomi.

En lägre ränta innebär att du få lägre kostnad på dina lån (om du har 3 månaders räntebindning) inte om du har bundit din ränta på 2 år eller mer.

Du får mindre ränta på ditt bankkonto. Om styrräntan är -0,5  så kan du inte räkna med någon ränta. 

När räntan sänks i Sverige så innebär det att utländska investerare får mindre ränta för sina SVENSKA KRONOR. De vill sälja, värdet på KRONAN sjunker, fler säljer KRONOR och få vill ha KRONOR. Man köper andra valutor såsom DOLLAR och EURO. Man säger att KRONAN försvagas.

 Du kan dock inte räkna med att betala 0 kr i ränta på din bostad, för bankerna har sina marginaler.

Har du pengar i en räntefond så får du räkna med att prognosen för räntefonden ändras och avkastningen blir minimal. Du behöver ta mer risk för att få avkastning på dina pengar.

#1 - - Daniel:

Intressant läsning!

Något tips till den som läst en Ekonomie Kandidat, har några få års erfarenhet som Controller och eventuellt vill ta steget över till finansbranschen?

Svar: Sök till banken, de tycker om folk med olika bakgrund. Ett bra sätt för att få erfarenhet är ju att söka till bankernas telefonbanker, det brukar oftast vara en plantskola, där man lär sig hur system och grundtänk i bank.
MissGekko

Till top